Ezt ellopták!

Elloptak valamit a környékeden? Látványosan betörtek valahová. Ebben a blogban érdekes rendőrségi statisztikákat, elrettentő sztorikat olvashatsz....

Friss topikok

Kódex lopás Spanyolországban

2011.07.08. 16:29 Pandúr Pista

Ellopták a Kallixtusz kódexet Santiago de Compostelaból, a Szent Jakab út, röviden az El Camino zarándokút célállomásából. Spanyolország felbecsülhetetlen értékű kincset vesztett el, amin keresztény világ is bukott.Eltűnését szerdán jelentették a rendőrségnek, pedig a lopás már vasárnap megtörtént. A Szent Jakab székesegyház archívumában különösen őrzött dokumentumhoz mindössze néhány ember férhetett hozzá és a rendőrség lopás nyomait pedig nem találta. Mivel a kódexet nem lehet nyíltan értékesíteni, felmerült a gyanú, hogy egy fekete piaci megrendelés állhat a háttérben.

A XII. századi pergamenre írt kéziratot II. Kallixtus pápának tulajdonítják és az első európai útleírást tartalmazza. A Szent Jakab úti zarándoklatokhoz adott tanácsok és útmutatás mellett Szent Jakab életéről is találhatók szövegrészek, illetve szentbeszédeket és prédikációkat tartalmazott. A 225 oldalas kódexet nagyon ritkán tárják a nagyközönség elé az észak-spanyolországi városban, legutóbb tavaly a pápai látogatás alkalmával állították ki szigorú biztonsági előírások mellett.

A székesegyház archívumának biztonsági rendszere korántsem a legmodernebb, a kódexet rejtő széfet egyetlen biztonsági kamera sem veszi közvetlenül az 5 darabból, ami a biztonsági rendszert alkotja. Hozzáértő tolvajok tehát könnyen kijátszhatták a rendszert. Ügyességüket az is bizonyítja, hogy a katedrálisból senki sem vette észre a lopást egészen keddig, amikor értesítették a székesegyház esperesét, Jose Maria Diazt. A rendőrségnek csak akkor szóltak, amikor az órákon át tartó belső keresés nem vezetett eredményre.

A rendőrség vizsgálódik, a iniciálékkal díszített kézirat megtalálása kritikus fontosságú, hiszen ez Santiago de Compostela és a Szent Jakab székesegyház ékszere.

A bejegyzés trackback címe:

https://elloptak.blog.hu/api/trackback/id/tr373050822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása