Ezt ellopták!

Elloptak valamit a környékeden? Látványosan betörtek valahová. Ebben a blogban érdekes rendőrségi statisztikákat, elrettentő sztorikat olvashatsz....

Friss topikok

Mit kell tennünk, ha úgy gondoljuk lopás áldozatai lettünk?

2011.06.20. 11:07 Pandúr Pista

Általános reakció a pánik, amikor elhagy minden józanész, és mint egy fennakadt lemez csak azt ismételgetjük, hogy „Ezt nem tudom elhinni!” Ám, ha ezen túlestünk, újra határértéken belül a pulzusszám, itt az ideje elkezdeni intézkedni, hiszen még nincs minden veszve. Az ellopott tárgy megkerülhet a rendőrség segítségével, vagy a biztosítónk – akivel pont az ilyen kilátástalan helyeztek megoldására kötöttünk szerződést – kifizeti a kártérítést.

Fontos, hogy a lopás felfedezésekor – mind autó, mind lakás mind üzletek esetében – először a rendőrségnél jelentsük be az esetet, és csak utána a biztosítónknak, ugyanis nekik szükségük lesz a rendőrségi feljelentés igazolására is a kártérítési eljárás elindításához. Mindenesetre, mindkét bejelentést tegyük meg minél előbb, 5 napon belül, mivel a kárfelmérés határideje is 5 napos. Tehát a helyszínt vagy a sérült járművet változatlan állapotban kell tartani, amíg ez meg nem történik. A kártérítés kifizetése csak ezután, általában 15 napos határidővel történik.

Gépjárművek esetén a kulcsot és a forgalmi engedélyt át kell adnunk a biztosítónak, hogy megtérítsék a kárunkat. Sajnos, ha ezek hiányoznak, esetleg a járműben maradtak a biztosító nem mindig fizet, vagy nem fizeti ki a teljes kártérítési összeget.

Jobb félni, mint megijedni, avagy hogyan előzzük meg a lopáskárral járó bűncselekményeket?

Ahogy a régi szólás is mondja jobb felkészültnek lenni, mert a kellemetlen meglepetéseket senki sem szereti. Szinte felesleges hangsúlyozni, hogy a biztosításnál is hatékonyabb lehet a felkészültség, azaz a lopások, betörések megelőzésére tett óvintézkedések. Riasztók, jól működő zárak és távfelügyelet megfelelő védelmet biztosítanak a járművek és lakások védelméhez. Az üzletekben érdemes őrző-védő szolgálatot, kutyát, elektronikus áruvédő rendszereket és kamerákat is alkalmazni.

Azonban a kulcsszó itt a figyelem. Figyeljünk oda, hogy ne hagyjunk elöl pénzt, ékszert, vagy egyéb értéket, ha idegenek jönnek hozzánk. Ez autóinkra is igaz. Ha akár egy üres táskát látható helyen hagyunk a kocsiban, az arra csábíthatja az alkalmi tolvajokat, hogy szerencsét próbáljanak. Ezért jó, ha a rádiót, CD lejátszót a kocsiban, illetve a lakásokban az értékes elektronikát rejtve vagy elzárva tartjuk. Logikus: ha nagyobb a kockázat mint a remélt nyereség, sokkal kevesebb az esély, hogy kirabolják a lakásokat, feltörik vagy ellopják az autókat.

Minden esetben, naponta szükség van a kockázatok figyelembe vételére, amikor elhagyjuk a lakásunkat, vagy bezárjuk autónkat, boltunkat. Hiszen az ingó és ingatlan vagyon védelme elsősorban a tulajdonos felelőssége és érdeke.

A bejegyzés trackback címe:

https://elloptak.blog.hu/api/trackback/id/tr362982678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása