Ezt ellopták!

Elloptak valamit a környékeden? Látványosan betörtek valahová. Ebben a blogban érdekes rendőrségi statisztikákat, elrettentő sztorikat olvashatsz....

Friss topikok

Fizet-e a biztosító?

2011.06.15. 10:59 Pandúr Pista

Lopáskár gépjárműveknél, lakásoknál és üzleteknél állhat fenn. Autóknál, motoroknál akkor következik be, ha azt ismeretlen tettesek eltulajdonítják, illetve ha eltulajdonítanak belőlük alkatrészeket (pl. rádiót). Lakások és boltok esetén pedig betörések alkalmával beszélhetünk lopáskárról.  Amennyiben a megfelelő biztosítást választottunk, a biztosító fizetni fog. A lopás kár ellen, attól függően, hogy mit szeretnénk biztosítani, cascot, lakás- vagy vagyonbiztosítást kell kötnünk.

Casco biztosítás esetén csakis a gépjármű ellopásánál számít biztosítási eseménynek a lopáskár. Kockázatra nem mindegyik casco biztosítási mód nyújt kártérítést, illetve bizonyos védelmi előírásokhoz kötött:

  • gyári és utólag beépített indításgátló (immobilizer)
  • gyári és utólag beépített riasztó
  • riasztó és indításgátló
  • GPS (műholdkövető rendszer)
  • rablásgátló
  • mechanikus védelmek (kormányzár, sebességváltózár)

A biztosító több berendezést is előírhatja a casco lopás kockázat vállalása esetén. GPS megléte a legtöbb biztosítónál extra kedvezményre jogosít a casco biztosítás díjából. Lopáskár bekövetkezésekor az előírt védelmi eszközök meglétét az ügyfeleknek igazolniuk kell, illetve az utólagosan beépített védelmi eszközöknek MABISZ által elfogadottnak kell lenniük.

Létezik olyan Casco biztosítás is, amely kizárólag a gépjármű ellopása esetére köthető, ám ezeket csak az igazán magabiztos kocsi és motortulajdonosoknak ajánlják, ezzel azonban a casco 30-50%-át megtakaríthatjuk.

Gépjárművünkben soha ne tartsuk a forgalmi engedélyünket és a gépjármű kulcsát, mivel a bekövetkezett lopáskár esetén ezeket a biztosítónak át kell adni, ennek hiányában a kártérítést teljese vagy részlegesen is megtagadhatják.

A Lakásbiztosítások bizonyos feltételek mellett fizetnek a lopáskárért. Legyünk résen, mert a lopás, a betöréses lopás és rablás esetén mások lehetnek a feltételek.

Lopásnak az minősül, ha a házról lopnak el valamit, tehát az eltulajdonításhoz nincs szükség a házba való behatolásra. Ilyenkor az eltűnt értékeket nem térítik meg a biztosítók, vagy csak ritkán. A betöréses lopások megtérítésének is vannak kizáró feltételei, ilyen lehet, ha a házba kulccsal hatoltak be.

A rablás a fentiekkel szemben feltételezi egy személy érintettségét is, akinek életét vagy testi épségét fenyegetés érte, vagy esetleg bántalmazására is sor került. Utóbbi esetben, természetesen nem csak az ellopott tárgyak megtérítéséről van szó. Azonban e legtöbb esetben lehet együtt betöréses lopásra és rablásra is biztosítást kötni. A biztosítási esemény tényét szintén a rendőrség által kiállított dokumentumokkal kell igazolni.

A lakás- és társasház biztosítások általában külön kezelik klienseik ingó és ingatlan vagyonát. Ezek egymástól függetlenül is biztosíthatók. A biztosítók általában meghatározott értékeket ajánlanak minden egyes ingatlan típusra annak elhelyezkedésének és szerkezetének figyelembe vételével. A fizetendő díj a fentieket, a lakottság fokát (teljes év, vagy sem) valamint a felvett értéket figyelembe véve számítható ki. Mind a kockázati körök, mind a szolgáltatások jelentősen, akár 25-100%-kal is eltérhetnek biztosítónkként.

Az üzletek biztosítására külön üzleti biztosítás köthető. Ezek általában magukba foglalják az elemi károkra szóló biztosítást is, ami egyszerűbbé és (idő) takarékossá teszi az egész folyamatot az ügyfeleknek, ugyanakkor a biztosító társaság figyelembe veszi az üzlet elhelyezkedését az országban, illetve a fizetés módját és gyakoriságát. Vannak azonban biztosítási vállalatok, amelyek kifejezetten rablásokra, betörésekre és lopásokra is kialakítottak egy biztosítási csomagot.  

Mindkét üzlet biztosításnál érdemes odafigyelni, mire terjed ki a biztosítás. Léteznek olyanok, melyek már a betörési kísérletre is fizetnek, vagy küldött rablás, illetve vandalizmus eseteire is biztosítanak. Külön záradékban pénzt és értéktárgyakat is biztosíthatunk, ha esetleg feltörnék a tárolásukra szolgáló pénzszekrényt vagy páncélszekrényt.

Természetesen ahhoz, hogy a biztosító fizessen itt is meg kell felelni bizonyos kritériumoknak. Akár a lakások esetében, itt sem minősül betörésnek, ha a tettes kulccsal, másolt- vagy álkulccsal jutott be üzletbe, telephelyre. Akkor sem számít biztosítási eseménynek egy lopás, ha a tettes zárás után a helyiségben marad és úgy követi el a bűntettet. Alapkövetelmény, hogy a látható nyomai legyenek a behatolásnak, illetve hogy az elkövető a riasztórendszereket üzemképes állapotban találta a helyszínen.

Amennyiben az ellopott tárgyak nem kerülnek meg, a biztosítottnak azt megtéríti a biztosító, míg ha előkerülnek, azokat a biztosított visszakapja. Ebben az esetben a biztosított félnek kötelessége visszafizetni a már kifizetett kártérítést, vagy annak egy részét, ha az értéktárgyat megrongálták és helyreállítása szükséges.

A bejegyzés trackback címe:

https://elloptak.blog.hu/api/trackback/id/tr722982653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szelavi · http://www.biztositastolcson.hu 2011.07.22. 11:59:19

Na ezt kirakom FB-re a biztosítós oldalamra..gyönyörű összefoglalás ..gratula!!!!
Egy apróság...ha megkerülnek a tárgyak vagy az autó miután a biztosító fizetett..választhat az ügyfél visszaveszi-e vagy megtartja a kifizetett kártérítést.Ez autóknál nagyon jellemző..mert sokszor összebarmolva kerülnek meg.
süti beállítások módosítása